onsdag 20. mai 2009

Krigen fortsetter...

(Dagbladet - Riks24) Kan miste barna ved å røyke hasj

Oslopolitiet vil slå hardere ned på hasjbruk.

Den Gode Fiende


Forord I:
Denne bok er sprunget ut av en dyp bekymring overfor det syn på narkotika som er framherskende i store deler av Norden, og over den narkotikapolitikk som dette syn fører til. Vi har - som mange fagfeller - forsøkt å si fra tidligere, men uten særlig gjennomslagskraft. Det kan i noen grad skyldes at problemstillingene er så sammenvevd at det aller meste må sies nesten samtidig for å kunne bli forstått i en helhet. Det er denne helhetsforståelse vi her forsøker å skape.

Oslo/Stockholm, oktober 1984
Nils Christie, Kettil Bruun


Forord II:
Det er gått 11 år siden førsteutgaven. Og narkotikakrigen bare fortsetter. Hva vi den gang beskrev, og advarte mot, kommer nå tydeligere fram. Det er blitt lettere å se at vi er på gale veier. Og enda viktigere å si fra.

Kettil Bruun døde i 1985. Den gode og kloke venn. Og den kunnskapsrike vitenskapsmann. Hans død har gjort revisjonsarbeidet vanskelig, men jeg har forsøkt å føre bokens tanker videre også i hans ånd. Han var en fremragende forsker, og en gammeldags humanist. Det narkotikafrie samfunn er en destruktiv illusjon, sa han. Slik kan vi bare ikke fortsette, ville han i dag ha sagt om denne krig som aldri kan vinnes. Jeg føyer til for egen regning: Det er en skam at vi lar dette fortsette. Fremtidens generasjoner vil undres over at vi så lenge har kunnet la dette skje.

Oslo, januar 1996

Forord III:
Det har gått ytterligere seks år. Narkotikakrigen fortsetter. Men den går stadig dårligere. Mer stoff slipper inn. Flere bruker. Flere dør. Flere tviler på om vi er på rett vei i denne krigen. En rekke land er i gang med å legge om deler av sin narkotikapolitikk. Teksten er i hovedsak urørt, bortsett fra enkelte strykninger. Noen tall er foreldet. De får bli stående som historiske monument, egnet til sammenligning med bokens siste kapitel, kapitel 15. Dette er et nytt kapitel som viser hovedtrekkene i de senere års utvikling, og som også går inn på drivkreftene for den politikk som føres. Takk til Kristin Hobson og Øystein Ruud for god hjelp.
Oslo, september 2002.

Nils Christie

Bokkilden

Hasj på fremmarsj

1 kommentar:

  1. THC Olje omtalt såm medesin mot hjernesvults, viser gode resultater. Såm legemidel i Norge. Sier da ikke at reseptbelakt bedesin skal frigjis av den grunn.
    Burde ikke henge på legalisering. Innføring av siden 1975. God effekt på Hjernesvults, oppfattes såm iherdig bruk av presisje angående THC Menneskets uåverkommerlige negative påvirkning i de fårvrengtes rekker. Fårdomsfulle nedsettend studier. Alkohol kann nytes, Hasjh er Narkoman.Selv om lovens høring tillsier. Et vært rusmidel skal vurderes oppimot ett fårbruk i alkohol, vær dar er fyllykk. så helgedranker, gjør det mulig sette fingeren på og tilogmed se vor gode vaner kann plasseres.
    Skulle ønske min mor kunne begjynt på THC Olje behandling, utdelt fra hjemmesykepleien, Med legekontroll på mengde.
    A. Hus sendte hjem, komm tilbake om 6mnd. Får at Hjernesvultsen skal få god tid til og påføre garanterte vedvarende problemer. Hør kunne vært satt på THC Olje behandling umidelbart, istedenfår plages av angst panikk og al dens vrede en slik svults produserer frem av vrangfårestillinger. På Youtube mye dokumentar. Helsenorge vist siden 1975. Trenger de mye mer tid får full egentesting.

    SvarSlett